Zrnká zdravia

 

Obilniny sú teraz v móde. Dodávajú energiu, pomáhajú pri chudnutí a skvelo zahrejú v chladných mesiacoch.

Patrili medzi najzdravšie jedlá našich babičiek a začínajú opäť získavať obľubu. Reč je o obilninových kašiach. Pripravujú sa z rozomletých zŕn rôznych obilnín a ako všetky rastlinné produkty neobsahujú cholesterol. Okrem základných živín (sacharidy, bielkoviny, tuky) obsahujú tiež ďalšie dôležité látky ako vitamíny, minerálne látky, rastlinné enzýmy a vlákninu. Obilniny obsahujú hlavne mono a polynenasýtené mastné kyseliny chrániace pred ochorením srdca.
Z mletých a drvených obilnín pripravíme bleskovo zdravý pokrm. Obilniny ako pohanka či jáhly (pšeno), patria medzi bezlepkové potraviny, takže nevyvolávajú alergie u celiatikov.

Pšeničná krupica sú drobné mleté pšeničné zrná. Ich príprava je ľahká a rýchla. Pretože majú vysokú nutričnú hodnotu a sú ľahko stráviteľné, často sa podávajú rekonvalescentom. Pre kojencov sa však kvôli obsahu lepku nehodí. Ako sýta večera sa hodí až pre batoľatá. Okrem krupičnej kaše sa skvelo hodí do koláčov, pudingov a halušiek. V sladkej úprave predstavuje zdravú alternatívu k tučným dezertom. V bezlepkovej diéte je však zakázanou potravinou.

Jačmeň v obchode môžeme kúpiť niekoľko variant mletých jačmenných zŕn. Najmenej spracované a najzdravšie sú krúpy. Ich zrnná prejdú len lúpaním a brúsením. Krúpky alebo tiež perličky, sú už rozrezané a ďalej obrúsené. Ďalším spracovaním sa získavajú tzv. lámané krúpky. Krúpy predstavujú jeden z najbohatších zdrojov vlákniny, preto zlepšujú činnosť čriev. Pozor obsahujú nenasýtené tuky, ktoré pri dlhšom skladovaní žltnú. Pred použitým by sa preto mali prepláchnuť vodou. Zrno jačmeňa obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E, ktoré vám dodajú životnú energiu a prispejú k zdravému vzhľadu pokožky a vlasov. V kuchyni sa jačmeň využíva hlavne ako závarka do polievok, zapekaných pokrmov.

Pohánka
- jedná sa o najzdravšiu obilninu zo všetkých. Je veľmi bohatá na výživné látky. Jej zrná sa lúpu. Po opražení získava výraznú chuť, nepražené však obsahujú viac vitamínov a je ľahko stráviteľná. Ak máte problémy s popraskanými žilkami, zaraďte ju do svojho jedálnička, obsahuje totiž veľa rutinu, ktorý posilňuje cievy. Ďalším prínosom je vysoký obsah kremíku, ktorý prispieva k zvýšenej kvalite vašich nechtov a vlasov. Známe sú zahrievacie účinky pohánkovej kaše.

Kuskus
je druh cestoviny marockého pôvodu vyrábaný varením krupice z tvrdých pšeníc (Triticum durum). Vzniknú tak drobné guľôčky, ktoré sa potom sušia. Kuchynská úprava kuskusu je veľmi jednoduchá a krátka. Instantní kuskus stačí zaliať, varenou vodou, prípadne horúcim mliekom. Vďaka obsahu sacharidov a bielkovín je skvelým zdrojom energie. Obsahuje vitamín B3 (niacin), ktorý pomáha odbúravať „zlý“ cholesterol a podporuje správnu funkciu nervového systému. Je chutný v sladkej, tak slanej a pikantnej forme, teplý i studený do šalátov. Vyskúšajte tiež bulgur. Jedná sa o variantu kuskusu z rozomletých pšeničných zŕn.

Jáhly
je lúpané proso. Obsahuje vysoké množstvo dobre stráviteľného kremíku okrem oxidu kremičitého, ktorý sa v potravinách vyskytuje len zriedka. Posilňuje vaše kĺby, nechty a vlasy. Vitamíny skupiny B vám zasa zlepšia náladu a uchránia vás od depresie. Teplá jáhlová kaša sa podáva pri nachladnutí alebo chrípke. Pôsobí proti vírom a patrí medzi jeden z osvedčených domácich liekov proti kašľu. Najlepšia je kaša nasladko, ale skvele sa hodí tiež naslano ako príloha k mäsu a závarka do polievok. Jáhly nemajú lepok, takže sa môžu používať do jedál pre celiatikov.